Två olika strategier för vidareutveckling av er e-handel

Mycket fokus i vår bransch läggs på hur ett e-handelsprojekt drivs bäst från start till mål. Desto mindre fokus tycker jag handlar om det som faktiskt kommer att vara normalläget under ett antal år, nämligen hur e-handeln löpande bör förbättras och anpassas till nya förutsättningar.

I denna artikel går vi igenom två olika strategier och vilka för- och nackdelar de innebär.

Alternativ 1) Jämn omfattning och budget

Många av våra kunder har bestämt vilka mål de vill nå under året och har även bestämt en budget för att nå dem. Det kan handla om en timbank på allt ifrån några hundra timmar per år till tusentals, beroende på hur mycket som ska hinnas med.

Detta innebär i praktiken att vi avsätter en eller flera konsulter som hanterar merparten av detta arbete, och där insatserna inom teamet kan variera beroende på vilka kompetenser som behövs.

Idéer diskuteras och utvärderas tillsammans, vilket fyller på backloggen med ärenden som estimeras och prioriteras löpande. Arbetet flyter på i ett konstant flöde och fokuset handlar om att få ut så mycket nytta som möjligt av den överenskomna budgeten.

👍 Fördelar:

  • Snabbhet -> nya idéer blir verklighet på kortare tid
  • Kontinuitet i utvecklingen
  • Kostnadskontroll

 👎 Nackdelar:

  • Kräver en acceptans inom organisationen att e-handeln är något som kräver löpande investeringar

Alternativ 2) Varierande tempo med insatser vid behov

Ett alternativ till ovanstående är att inte bestämma en budget eller omfattning i förväg, utan att istället hantera nya idéer och förbättringar vid olika tillfällen under året. Nya ärenden estimeras och brukar därefter genomgå en intern godkännanderunda hos vår kund, innan det planeras in och blir verklighet. Vissa perioder görs inga förbättringar och vissa perioder desto mer.

👍 Fördelar:

  • Flexibilitet - organisationen kan gasa och bromsa under året beroende på växlande förutsättningar

👎 Nackdelar:

  • Längre beslutsvägar leder till längre tid från idé till verklighet
  • Lägre innovationstakt, då varje ärende behöver motiveras internt
  • Minskad kontinuitet hos leverantören, som kan behöva involvera nya konsulter beroende på tillgänglighet

Vad är bäst?

Summeringen ovan antyder kanske att jag förespråkar alternativ 1 och i de flesta fall gör jag det, men inte alltid.

Det kan till exempel finnas perioder där det inte är möjligt att jobba med konstanta förbättringar av e-handeln, speciellt om den för stunden presterar bra och det finns andra projekt som tar fokus för verksamheten. Det kanske också finns en osäkerhet kring den långsiktiga planen för den tekniska lösningen som används för stunden.

Däremot så anser jag att alla verksamheter som har tillväxtambitioner för sin e-handel ska vara villiga att se löpande förbättringar som en investering i ökad försäljning och inte minst ökad kundnöjdhet. För oavsett hur bra en e-handel upplevs just idag så behöver vi förhålla oss till det faktum att mycket annat förändras hela tiden: konkurrenternas erbjudande, aktuella trender och teknikskiften (hej AI!) och inte minst; kundernas förväntningar.

Av det skälet anser jag att normalläget efter lanseringen av en ny lösning ska vara att ha möjlighet att fortsätta vidareutveckla lösningen för att inte tappa det försprång som en nyutvecklad lösning förhoppningsvis har lett till.

Några tips på vägen 💡

  • Jobba mot tydliga mål för er e-handel, oavsett om ni är B2B- eller B2C-inriktade.
    Målen ska beskriva syftet med en e-handel och vilka mätbara resultat som ska genereras under kommande månader och år.
  • Utifrån målen: sätt en budget som känns rimlig.
    "Hur mycket är det värt för oss att e-handeln fortsätter att prestera bra? Vilka ekonomiska konsekvenser finns om den inte gör det?"
  • Våga experimentera!
    Det finns inga garantier för att en enskild förbättring får den effekt vi tror och hoppas, men vi kan vara ganska säkra på att om vi gör 10 förbättringar så kommer några av dem att bli bra. Se till att mäta det som är relevant så att ni kan följa effekterna - och se till att organisationen inte straffar "misstagen". 

Lycka till med ert förbättringsarbete! 🙌

Employee image
Kontakta mig om du vill prata mer om detta.

Fler intressanta artiklar

Star Trading väljer Motillo som ny e-handelspartner
Star Trading väljer Motillo som ny e-handelspartner
Efter att ha utvärderat alternativ under våren så har Star Trading valt Motillo som ny e-handelspartner. Vi kommer nu att utveckla en ny e-handelssajt baserad på Litium Commerce Cloud.
Läs mer
Uppgradera till Litium 8 - det här bör du tänka på
Litium
Uppgradera till Litium 8 - det här bör du tänka på
Står du inför att ta beslut gällande att uppgradera till Litium 8? Motillos teamledare Victor Axelsson och systemarkitekten Niklas Lund ger sina bästa råd i samband med en uppgradering.
Läs mer
Webinar - B2B e-commerce - From launch to growth
Event
Webinar - B2B e-commerce - From launch to growth
Motillo och Litium bjuder in till ett kostnadsfritt webinar med vår VD Jakob Twedmark
Läs mer