Adam Clettborn gillar både digital och fysisk utveckling


Han är så sjukt duktig – man förstår inte att han bara är 24 år.”

"Han måste ha fotografiskt minne. Jag kan fråga honom om ett projekt vi hade för ett år sen och han kan förklara exakt vad vi gjorde.”

Citaten handlar om Adam Clettborn och kommer från två av hans kollegor. Själv är han mer lågmäld och skryter ogärna om sig själv. En sak vet han i alla fall helt säkert:
- Om man trivs med det man gör och tycker att det är kul, då blir man duktig!

 

        

 

Intresset för datorer började redan i tvåårsåldern

Det märks att Adam tycker att jobbet som utvecklare är kul och det är egentligen det enda drömjobb han har haft. Under uppväxten i Karlskoga var han ett aktivt barn som gärna hängde med kompisarna utomhus, cyklade, klättrade och eventuellt gjorde ett eller annat bus. När han inte gjorde det så var det datorer och tv-spel som upptog merparten av hans tid.  

- Jag har varit intresserad av datorer och teknik så länge jag kan minnas. Det finns foton på mig när jag är runt två år och sitter framför en skärm med handen på en datormus som jag knappt kan greppa, så ja – det började tidigt, berättar Adam.

Adam nöjde sig inte bara med att spela Mulle Meck, Minecraft och liknande, han modifierade också spelen med hjälp av kod och fattade snabbt hur man kunde programmera sig till fördelar. Nöjet med att själv skapa saker gjorde att han valde att gå Tekniklinjen med inriktning Informatik på lokala Möckelngymnasiet. Att ta ett sabbatsår efter studenten var inget alternativ för Adam, han visste ju redan vad han ville göra.

 

             

 

Skippade nattklubb till fördel för gymmet

- Jag flyttade till Jönköping för att plugga till Högskoleingenjör inom Datateknik när jag var klar med gymnasiet. Inriktningen var Mjukvaruutveckling och Mobila plattformar och jag lärde mig mycket under de åren, förklarar Adam.

Det klassiska studentlivet med fokus på fest var dock inget som han anammade. I stället lade han fokus på att spela dataspel, plugga och styrketräna.

- Jag tillbringade ganska mycket tid på gymmet under de åren. Det var lättare när jag kunde lägga upp studierna själv och inte hade så många fasta tider att anpassa mig till. Jag tycker att det är spännande med utveckling och att kunna förändra sin fysik med hjälp av träningen. Och så är det faktiskt rätt gôtt med träningsvärk, säger Adam.

Hittade Motillo av en slump

Efter tre år i Jönköping hade Adam en dataingenjörsutbildning, vältränad kropp och en längtan efter att komma närmare familjen så han styrde kosan hem mot Värmland igen.

- Jag flyttade hem till mamma och hennes sambo i Karlskoga, en tillfällig lösning tills jag hittade ett jobb. Jag hade dålig koll på IT-företag i närheten så jag började söka runt och snubblade av en slump över en artikel om Motillo som handlade om att de utsetts till Litium Premium Partner. Artikeln var inte särskilt lång men den fångade mitt intresse så jag kollade upp företaget och skickade in en ansökan, berättar Adam.

Ansökan togs emot väl av Jonas och Jakob och Adam fick komma på intervju och därefter göra ett programmeringstest. Testet gick bra (eller som Adam själv beskriver det: han ”nailade” det) vilket resulterade i en andra intervju med Victor Axelsson:

- Med Victor var det mer ett samtal än en regelrätt intervju. Jag fick svar på alla mina frågor och han berättade mer ingående om hur det är att jobba på Motillo som utvecklare. Efter det kände jag verkligen att det var ett företag med uppdrag och kultur som passade mig. Några dagar senare kom samtalet där jag fick veta att jag fick jobbet!

           

Tar en paus i Motillos Nöjesfabrik

Vi har ett stort rum som vi kallar för Nöjesfabriken som är skönt att hänga i för att få en paus. Här finns pingisbord, bordshockey och min favorit: PS5. På lunchen blir det ofta att vi spelar en fotbollsmatch eller kör några omgångar Speedrunner. Det är skönt att växla mellan programmering och lite mer lättsamma aktiviteter emellanåt,  även fast det ofta blir ganska seriöst när vi spelar - man vill ju vinna!

Image of person
Adam Clettborn Utvecklare
Quote symbol

        

 

Drivs av komplexa uppgifter

Adam gjorde sin första arbetsdag på Motillo den 1 september 2020, mitt under brinnande pandemi. Hans tidigare arbetslivserfarenhet inom branschen bestod av praktik och timanställning på Qsys i Jönköping under studietiden så han visste inte riktigt vad han kunde förvänta sig.

- Jag hade såklart fått uppfattningen att det skulle vara bra på Motillo, men det visade sig  vara hundra gånger bättre än jag föreställt mig! Det som är viktigast för mig är den trevliga stämningen och höga kunskapsnivån, men ändå väldigt prestigelöst. När jag började fick jag vara med i skarpa projekt nästan direkt och det var kul att komma in på det sättet, säger Adam.

Förutom att jobba i olika e-handelsprojekt är Adam också med och utvecklar MOX, Motillos egenutvecklade storefront som är en optimering av den standardlösning som Litium erbjuder. Uppdraget passar Adam som trivs bäst när han får lite större komplexa uppgifter som ingen har gjort tidigare. Han uttrycker själv att han drivs av att hitta lösningar på outforskad mark och får tänka till lite extra.

Crazy Cat Dad och Svensson-liv

Det temporära pojkrummet i Karlskoga är utbytt mot en sjönära lägenhet på Skoghall som Adam delar med sambon Linn och katterna Molle och Lillis. Utanför jobbet blir det en del vandringar och utflykter. Planen är också att gymmandet ska få ta en större plats i Adams liv igen:

- Jag har tänkt börja träna igen i snart åtta månaders tid. Nu har jag äntligen köpt ett gymkort så det finns egentligen inget som hindrar mig. Sen november spelar jag Korpen-hockey också, det är grymt kul. Jag spelade lite när jag var barn men nu är det mest på skoj. Det är många i laget som har spelat hockey tidigare så det går riktigt snabbt, trots att det är på Korpen-nivå.

Vad gäller framtiden så drömmer Adam om ett liv med hus och familj. Karriärmässigt så är han nöjd med var han är nu:

- Jag vill vara kvar på Motillo för vi har riktigt kul tillsammans. I samband med att e-handelsbranschen och webbutvecklingen går framåt så gör vi också det, det är viktigt för mig.

Fler intressanta artiklar

Code and Cheers 31 maj
Event
Code and Cheers 31 maj
Är du redo för en kväll fylld av kodning och gött häng? Bra! Då ska du markera den 31 maj i din kalender för Code and Cheers! 🤖🍻
Läs mer
Ny rapport: B2B-företagen vädrar morgonluft när det kommer till e-handel
Litium
Ny rapport: B2B-företagen vädrar morgonluft när det kommer till e-handel
Litium har precis släppt sin årliga undersökning om e-handelns utveckling inom B2B-segmentet i Norden. Vi har djupdykt och hittat några intressanta saker.
Läs mer
Bufab och Apex väljer Motillo som ny e-handelspartner
Nyhet
Kundcase
Litium
Bufab och Apex väljer Motillo som ny e-handelspartner
Bufab är en global supply chain-partner som erbjuder ett omfattande sortiment av C-parts, från traditionella fästelement till komplexa, bearbetade och monterade komponenter i olika material.
Läs mer