Marielle Dahlgren valde bort storstadslivet för vidareutbildning på hemmaplan

Vad har Stöpafors, Hongkong och Abisko gemensamt? Jo, samtliga är platser som Marielle Dahlgren har bott och trivts på – och som hon tycker att alla borde besöka. De senaste tio veckorna har Motillo haft nöjet att ha Marielle som praktikant och som tur är har vi också tagit oss in på listan över ställen hon trivs på. Här kan du läsa mer om vad som lett henne dit hon är idag och hur hon upplevt tiden hos oss.

Marielle föddes för 40 år sen i Stöpafors, en liten ort i Sunne kommun 8 mil norr om Karlstad. Hon är uppvuxen med mamma, pappa och två systrar i den lilla byn som ligger ett stenkast från Fryken. Under låg- och mellanstadiet kunde Marielle gå på den lokala byskolan men när det var dags för högstadiet fick hon börja i tätorten Sunne. Hon trivdes som allra bäst i bildsalen och hade helst velat utveckla det genom att gå estet-linjen på gymnasiet. Dock kändes en flytt till Karlstad som ett för stort steg för den då 16-åriga Marielle så hon valde att stanna i Sunne och läsa Samhällsvetenskapliga programmet.

Värmlandsavdelning på reklambyrån i Stockholm

Efter gymnasiet kände hon att hon var redo att ge sig ut i vida världen - eller åtminstone i Sverige:
– Jag har alltid haft ett stort modeintresse så jag gick ett år på Kyrkeruds folkhögskola och lärde mig mer om textil och även keramik. Jag fick mersmak och läste Vävning och mönsterkonstruktion i Vadstena direkt efter det. Det är dock ett ganska smalt gebit så för att bredda mig pluggade jag Industridesign på Gotland de följande tre åren, berättar Marielle.
Det var den sistnämnda utbildningen som gjorde att hon sen fick jobb på reklambyrå i Stockholm och flytten gick till huvudstaden.
– Min första designchef i Stockholm var faktiskt från Karlstad, eller Skåre rättare sagt. Hon skojade om att hon bara anställde personer från Värmland och när jag jobbade där så hade faktiskt alla på vår avdelning någon anknytning till Värmland.
Jobbet på byrån passade Marielle bra. Hon fick en bra relation med den värmländska designchefen och de blev även vänner privat, så när chefen meddelade att hon skulle börja jobba i Hongkong var det något av en sorg för Marielle.
– Vi hann bara jobba ihop i tre månader men vi fann varandra direkt. Efter att hon varit i Hongkong ett tag så åkte jag och hälsade på. Vi ville gärna jobba ihop igen så hon fixade en intervju åt mig på företaget hon jobbade på och jag fick jobbet! Nu föll det sig så att hon flyttade hem i samma veva så vi gick om varann, berättar Marielle.

Från "Stöpa" till Hongkong - med några mellanladningar

Jobbet Marielle fick var för ett svenskt företag som tillverkar och utvecklar bärande lösningar i form av väskor och case som skyddar elektroniska produkter och hon blev kvar i två år.
– Allt var ett äventyr i Hongkong! Bara att ta sig till jobbet…människorna, dofterna, och alla ljud. Jag tror att tiden där gjorde mig till en bättre designer men också bättre människa. Till skillnad från när man sitter och designar på distans så fick ju vi även besöka fabrikerna där produkterna tillverkades och jag fick en helt annan förståelse för hela kedjan, säger Marielle.
När du som svensk tänker på Hongkong så ser du kanske skyskrapor och trängsel framför dig. Enligt Marielle så är det en stor del av regionen men det finns också mycket annat:
– Det finns fantastiska stränder och otroligt vacker natur, jag tycker att alla som får chansen att åka dit borde göra det!

Jag älskar Honkong och Stöpafors! Båda ställena har till stor del format den jag är idag.

Bild från Marielles tid i myllrande Hongkong jämfört med lantlivet i Värmland.

Image of person
Marielle Dahlgren Student Digital design
Quote symbol

    

Pandemin ledde till förändring

Efter åren i Hongkong begav sig Marielle återigen mot Sverige men denna gång längre norrut. Nu var det dags för Abisko och en lite kortare sejour på fyra månader där hon jobbade som hovmästare. Efter det styrdes kosan återigen mot Stockholm för jobb på en reklambyrå där hon jobbade med produktdesign. Bland kunderna fanns stora bolag inom bland annat dryckes- och resebranschen – bolag som tog extra stryk när pandemin kom i början av 2020. Det resulterade i att många på byrån blev uppsagda på grund av arbetsbrist och Marielle fick söka sig vidare. Hon fick ett jobb på ett företag som grafisk designer men insåg att hon saknade något som fler och fler efterfrågade; kompetens inom digital design.
– Jag började fundera på om det kanske inte var dags att ta tag i det, det blev något av ett vägskäl. Efter lite funderande fram och tillbaka så började jag plugga Digital Design på Brobygrafiska i Sunne förra hösten. Jag flyttade från min lägenhet på 35 kvadratmeter och sovloft i Stockholm till ett tvåvåningshus granne med mamma och pappa i Stöpafors, berättar Marielle.

Inspirerades vid studiebesök

Det var också studierna på Broby som gjorde att Marielle ansökte om praktik på Motillo. Eller rättare sagt så var det ett studiebesök och en föreläsning av vår designer Sebastian Edman som gjorde det.
– Jag kände inte till Motillo sen innan. Sebastian berättade om hur han jobbar med designprocessen och det var så väldigt inspirerande. Jag kände att jag vill bli lika duktig som han är, så jag skickade iväg ansökan nästan direkt efter att vi varit på besöket, berättar hon.
Nu är vi inne på sista veckan av praktiken och Marielle har hunnit vara på plats i snart 10 veckor. Frågan är ju om det blev som hon förväntat sig?
– Jag förstår ju att det tar lite längre tid att bli lika bra som Sebastian men det har minst sagt varit lärorikt! Och jag har inte bara lärt mig om design, alla har varit väldigt generösa med sin tid så jag har fått sätta mig in samtliga delar som Motillo jobbar med. Den största lärdomen är nog att det är ganska så mycket mer komplext att bygga en e-handel jämfört med en vanlig webb. Förutom roliga uppgifter så har jag blivit välkomnad på ett väldigt fint sätt. Det har inte gjorts någon skillnad på mig som praktikant eller en nyanställd och stämningen är väldigt inkluderande. Det har helt enkelt varit fantastiskt att vara här! konstaterar Marielle.

Har hittat hem

Med ett år kvar av utbildningen vet Marielle vad som händer det närmaste året. Efter det är det ett oskrivet blad. Tiden på Motillo har dock gett mersmak:
– Jag vill så klart jobba med digital design och gärna inom e-handel, jag tycker det är superkul! En annan insikt jag kommit till är att jag vill vara kvar i Värmland. Jag älskar att bo här. Naturen, människorna och känslan av att komma hem ger mig ro. Nu spenderar jag mycket av min fritid med att klyva ved eller gå runt med röjsågen och det är en härlig kontrast till det digitala arbetet, avslutar Marielle.. 

Nyfiken på våra lediga tjänster eller praktik?

Kolla in vår karriärsida!

Fler intressanta artiklar

WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Litium
WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Web Content Accessibility Guidelines, WCAG, är riktlinjer som syftar till att öka tillgänglighet för användare med funktionsvariationer på internet. Sommaren 2025 träder riktlinjerna i kraft.
Läs mer
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Nyhet
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Från lilla Grums via storstadspulsen i Göteborg tillbaka till Värmlands lugn. Här kan du lära känna Patrik, vår nya backend- och DevOps-magiker!
Läs mer
Code and Cheers 31 maj
Event
Code and Cheers 31 maj
Är du redo för en kväll fylld av kodning och gött häng? Bra! Då ska du markera den 31 maj i din kalender för Code and Cheers! 🤖🍻
Läs mer