Motillos dansk - sig hej til Troels Poppe! 🇩🇰

Troels Poppe är dansken som rest över stora delar av världen, har drygt 10 års erfarenhet av e-handel och sedan hösten 2021 är ansvarig för Motillo Growth Team. På Motillo har Troels stor nytta av att ha suttit på andra sidan som e-handelschef – en erfarenhet som är ovärderlig när det kommer till att paketera ett bra erbjudande.

Troels [Truls] föddes i mitten av 80-talet och växte upp i det lilla samhället Rørvig på kusten mot Kattegatt. Den lilla kuststaden gick från 1000 invånare på vintern till nästan 100 000 personer på sommaren, ett riktigt semesterställe med andra ord! Uppväxten var som för många andra, Troels spelade fotboll och badminton och däremellan så höll han gärna på med datorer.

- Jag hade ett stort dataintresse men gick Handelsprogrammet på gymnasiet. På fritiden byggde jag hemsidor åt lokala företag och tyckte att det var väldigt kul att jobba med digital design. Efter gymnasiet kom jag in på en utbildning inom det men började ifrågasätta om jag inte skulle testa något annat först, berättar han.

Jobbet som alpinguide blev starten till ett liv på resande fot

Kanske var det uppväxten på en semesterort som påverkade honom för ”något annat” blev ett jobb som turistguide, ett av de hetaste jobben för unga personer i början av 00-talet.

- Mitt allra första guidejobb var som alpinguide i Hopfgarten i Österrike. Där var jag dessutom ensam så det var mycket ansvar att som 19-åring själv ta hand om alla gäster med allt som det innebar. Jag lärde mig otroligt mycket och utvecklades en hel del under den tiden. Och så fick jag åka skidor varje dag i fyra månader, det var fantastiskt, säger Troels.

Troels nöjde sig inte med bara några säsonger som guide utan totalt blev det sex år och många olika turistmål. Ansvaret utökades och han fick olika chefspositioner och personalansvar. Förutom Österrike har han bland annat jobbat i Rumänien, Spanien, Israel, Bulgarien, Thailand, Egypten, Jordanien och på flera grekiska öar. Och det var just i Grekland som stjärnorna stod rätt och han träffade sin framtida fru, Kristinehamnsbördiga Elin.

- Elin började jobba i mitt team när jag var stationerad på Zakynthos. Vi fann varandra ganska snabbt och de första 4-5 åren av vårt förhållande reste vi runt och jobbade och bytte destination varje halvår. Det var såklart en härlig tid men till slut tröttnar man på att leva i en resväska och längtar efter stabilitet. Vi tog beslutet att flytta tillbaka norrut.

                        

Kollegorna och kunderna är det som gör jobbet så kul. Att dessutom ha så fina lokaler att mötas i känns fantastiskt.

     

Troels Head of Growth Team (och Interior Design, han är ju ändå dansk)
Quote symbol

         

En möjlighet hos Gymgrossisten öppnade dörren till e-handelsvärlden

När Troels och Elin bestämt att de skulle flytta hemåt så hade de två hemländer att välja på, men båda fick jobberbjudanden på Apollos huvudkontor i den svenska huvudstaden så flytten gick dit.  

- Jag jobbade med att skriva kontrakt med hotell och liknande men det var inte så stimulerande så jag sa upp mig efter tre månader. Jag försökte hitta jobb där de sökte dansktalande personer men det var inte så stort utbud. Som tur var så hade Gymgrossisten precis öppnat upp en e-handel i Danmark och sökte en person som skulle vara ansvarig för den marknaden. Nu fick jag chansen att jobba med det jag drömde om under gymnasiet, det var en perfekt match! Året var 2011 och e-handeln hade verkligen tagit fart. Vi var elva personer anställda på kontoret vilket innebar att vi fick göra allt från att skriva nyhetsbrev, lägga upp produkter på hemsidan och sköta marknadsföring. Jag jobbade på Gymgrossisten i sju år och under den tiden hände det otroligt mycket!

Förutom att det hände mycket på företaget och i branschen i stort så hade även Troels och Elin fått två barn. Det typiska Stockholmslivet kan ofta vara trångt och så var det även för dem. En familj på fyra i en lägenhet på 70 kvadratmeter gjorde att de längtade efter något större utanför storstan. Det blev dags att omvärdera livet än en gång.

Från ett miljardbolag i Stockholm till en startup i Karlskoga

Den här gången blev inte flytten lika lång men omställningen stor. Paret bestämde sig för att flytta till Elins hemort Kristinehamn och hittade ett 50-talshus som var mer än fyra gånger så stort som lägenheten i Stockholm. Till en början pendlade Troels till Stockholm några dagar i veckan och kunde kombinera jobbet på Gymgrossisten med livet i Värmland. Snart dök en annan möjlighet upp inom samma segment. Karlskogabaserade Proteinbolaget hade fått nys om att Troels numera huserade i närheten och tog kontakt. Efter lite funderade valde han att börja jobba på det betydligt mindre bolaget och det gav utdelning.

- Det var ju en kontrast att gå från ett bolag som blivit uppköpa av Orkla och omsatte en miljard till ett mindre företag med en omsättning på cirka 80 miljoner kronor. Jag fick en plats i ledningsgruppen från start och på de tre åren jag jobbade där ökade omsättningen till 200 miljoner och resultatet på sista raden var bra. Det var riktigt kul, berättar Troels.

Anledningen till att resan på Proteinbolaget slutade efter tre år var att Jakob Twedmark, VD på Motillo, erbjöd Troels tjänsten som ansvarig för Growth Team - en helt ny typ av tjänster som företaget nu skulle börja erbjuda sina kunder.

Att bygga upp något nytt lockade

Sedan Troels började på Motillo har Growth Team utökats från två till fyra personer och erbjuder tjänster inom strategi, analys, optimering, design, SEO och digital annonsering. Planen är att teamet ska bli ännu större de kommande åren:

- Målet med Growth Team har varit att erbjuda den typ av tjänster som jag själv efterfrågade när jag var e-handelschef, och där är vi idag. Vi är inte ett stort team jämfört med andra rena marknadsföringsbyråer och liknande, men alla i teamet är seniora och vi ska växa med personer som är experter inom sitt område.

Troels trivs bra på sin nuvarande arbetsplats och menar att det främst är kollegorna, roliga kundprojekt och det prestigelösa klimatet som är de största anledningarna till det. Men även om han trivs på jobbet och i Kristinehamn så måste väl ändå längtan tillbaka till Danmark slå till ibland?

- Jag har inte bott i Danmark sen 2005 och vill inte flytta tillbaka. Värmland är hemma nu och jag trivs i Kristinehamn. Vi har många vänner vi umgås med och jag är tränare för dotterns fotbollslag så jag träffar alltid någon jag känner om jag går till affären eller ut på stan. Jag känner mig svensk nu, avslutar Troels.

       

Är du nyfiken på hur det är att jobba hos oss?

Vi söker alltid fler duktiga medarbetare! Se alla lediga jobb här.

Fler intressanta artiklar

WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Litium
WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Web Content Accessibility Guidelines, WCAG, är riktlinjer som syftar till att öka tillgänglighet för användare med funktionsvariationer på internet. Sommaren 2025 träder riktlinjerna i kraft.
Läs mer
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Nyhet
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Från lilla Grums via storstadspulsen i Göteborg tillbaka till Värmlands lugn. Här kan du lära känna Patrik, vår nya backend- och DevOps-magiker!
Läs mer
Code and Cheers 31 maj
Event
Code and Cheers 31 maj
Är du redo för en kväll fylld av kodning och gött häng? Bra! Då ska du markera den 31 maj i din kalender för Code and Cheers! 🤖🍻
Läs mer