Optimera dina bilder för webben

Det är Motillo SEO-fredag igen och denna gången vill jag prata lite om hur du bör optimera dina bilder för webben. Att optimera bilderna på sin webbplats har länge varit viktigt, men det är nu med Core Web Vitals betygsättning även viktigare då långa laddningstider sänker dina betyg hos Google.

Både Googles prestandabetyg och möjligheten att dyka upp i bildsök påverkas av hur du optimerar dina bilder. Låt oss kika lite närmare på dessa två punkter.

  1. Textoptimera dina bilder med ALT-texter för Googles bildsök
  2. Komprimera dina bilder för kortare laddningstider

Vita Saucony Sneakers

Optimera ALT-texten på dina bilder

Lite beroende av vilken bransch du säljer dina produkter i så är just bildsök ganska viktigt för en del. Låt oss säga att du t.ex. säljer möbler – i denna bransch är det mycket vanligt att kunder söker inspiration innan ett köp. Det kan vara sökfraser som t.ex. ”Grå soffa i vardagsrum” eller ”Kök i lantlig stil”, osv.

Sökrobotar kan inte läsa innehållet i en bild och behöver därför kompletterande text för detta. ALT-texter ger sökrobotar information om vad som finns på bilden - denna text synliggör bilder vid bildsök och är även till hjälp för syntolkning av bilden.

Det kan kännas uppgivet att behöva optimera alla texter på alla bilder, men en tumregel är att hålla det enkelt. När man laddar upp en bild i ett CMS får man oftast möjlighet att skapa en kort beskrivande titel för bilden. Både titel och ALT-texten är viktiga.

Så hur ska man tänka?

Vi kan ta denna bild av flaskan och kaffekoppen som exempel.

Vit flaska och svart kaffekopp

En helt ok ALT-text för denna bild skulle kunna vara
<img src=”flaska_kaffekopp.jpg” alt=”flaska kaffekopp”/>

En bättre ALT-text skulle dock vara
<img src=”flaska_kaffekopp.jpg” alt=”vit vattenflaska och svart kaffekopp”/>

En del försöker stoppa in så många sökord som möjligt, men detta bör man undvika. Sämst bildoptimering är
<img src=”bild0085.jpg” alt=”kaffekopp kopp med kaffe kaffe dricka kaffe kaffekalas fika fika med kaffe kaffepaus”/>

Komprimera dina bilder

Innan du laddar upp bilder på din webbplats behöver du passa på att komprimera dessa. Detta för att hålla nere dina sidors laddningstider. Det finns olika sätt att komprimera dina bilder på – det mest vanliga är nog att använda ett bildbehandlingsprogram som Adobe Photoshop, men det finns också tjänster på nätet som går att använda som t.ex. tinyjpg.com. Försök att hålla vikten på bilderna runt 100 kb.

Vilka filformat?

JPEG och PNG är de vanligaste formaten, men Google rekommenderar att man serverar bilder i WebP när det är möjligt. WebP stöds däremot inte av alla webbläsare så det är viktigt att man har detta i åtanke och har en fallbacklösning för dessa besökare. Använder man en CDN-leverantör för servering av bilder så brukar dessa oftast ha en fallback när de känner av att dina besökare surfar med en webbläsare som inte stödjer detta format. Läs mer om WebP här https://developers.google.com/speed/webp/faq

Lycka till med din e-handel och framgångarna på Google!

#motilloseofredag

Employee image
Är du osäker på hur din bilder står sig på Google? En audit av vårt Growth Team tar reda på det!

Fler intressanta artiklar

WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Litium
WCAG - vad innebär det för dig som e-handlare?
Web Content Accessibility Guidelines, WCAG, är riktlinjer som syftar till att öka tillgänglighet för användare med funktionsvariationer på internet. Sommaren 2025 träder riktlinjerna i kraft.
Läs mer
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Nyhet
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Från lilla Grums via storstadspulsen i Göteborg tillbaka till Värmlands lugn. Här kan du lära känna Patrik, vår nya backend- och DevOps-magiker!
Läs mer
Code and Cheers 31 maj
Event
Code and Cheers 31 maj
Är du redo för en kväll fylld av kodning och gött häng? Bra! Då ska du markera den 31 maj i din kalender för Code and Cheers! 🤖🍻
Läs mer