Teamledaren Jonas Kihlström trivs bäst när kollegorna utvecklas

Jonas Kihlström var ena halvan av Motillo när företaget såg dagens ljus en novemberdag 2012. Han hade precis sagt upp sig från sin konsulttjänst för att kasta sig ut i det okända. Det okända var ett tvåmansföretag som nu behövde samla på sig uppdrag. Spola fram 10 år och verkligheten är en helt annan.

Vi tar det från början, eller från ganska långt tillbaka i tiden åtminstone. Jonas pappa köpte dator tidigt när det började bli en grej att ha hemma och Jonas satt gärna och mekade med den. Han var intresserad av olika operativsystem och lärde sig snabbt hur saker var uppbyggda. Föga förvånande spenderades gymnasieåren på Naturvetenskapliga programmet med inriktning data och efter det utbildade han sig till Dataingenjör vid Karlstads Universitet. De första Motillo-åren var Jonas förutom delägare främst konsult och satt mest och programmerade. Idag är han teamledare för elva av utvecklarna, något som han trivs väldigt bra med:

- Att leda teamet är det som är roligast med mitt jobb. Det är väldigt givande att hjälpa medarbetarna att bli bättre och se till att alla trivs och mår bra. I grunden är jag datanörd men i rollen som teamledare får jag kombinera det med personalansvar och det passar mig väldigt bra, berättar Jonas.

 

Kultur kommer inte gratis

Och just medarbetarnas trivsel, utveckling (både webb- och person-) samt företagskultur är något Jonas gärna pratar om. Allt flätas samman och är en stor del av vad Motillo är idag. Det visar sig i omtanke om varandra på riktigt, att ligga långt fram teknikmässigt och ett klimat som främjar att alla är delaktiga i företagets utveckling.

- Jag har aldrig gillat företag där mycket sker bakom stängda dörrar. Det kan till exempel vara koncernbeslut som kommer ut i policys som man sen förväntar sig att medarbetarna bara ska ta till sig utan att de alls varit delaktiga i diskussionen. Vi försöker i stället vara öppna med så mycket som möjligt och ta med fler personer i ett tidigt skede om vi ska utveckla någon del i företaget. Det skapar också en öppenhet där folk vågar säga vad de tycker och de vet samtidigt att deras åsikt värderas, säger Jonas.

 

Coachandet är absolut roligast med mitt jobb!

     

Jonas Teamledare, Motillo
Quote symbol

    

En plats där nyfikenhet på ny teknik märks varje dag

Motillo lägger ribban högt när det kommer till den teknik som används i kundernas lösningar. Sedan ett antal år tillbaka är de Premium Solution Partner med e-handelsplattformen Litium och utsågs även till Partner of the Year. Just nu händer det mycket på tekniksidan av e-handel, där de större kunderna vill välja olika komponenter helt fritt, vilket höjer kompetenskraven för att få alla system att samspela.

- Att så kallad "composable commerce" är något som blir allt vanligare kan vi nog vara säkra på. Detta är något vi fokuserar lite extra på just nu, kommenterar Jonas.

För att ligga i framkant teknikmässigt har Motillo bland annat heldagar där utvecklarna får jobba med vad de vill. Dessutom hålls många internutbildningar och kulturen främjar ”galna” idéer som tillåter medarbetarna att testa olika tekniker för att hela tiden hålla sig uppdaterade. Jonas har jobbat med IT och utveckling länge och berättar om den största förändringen inom yrket:

- När jag började så gjorde man i stort sett allt som ryms inom utveckling, medan man idag är mer specialiserad på design, front-end, back-end eller arkitektur. Det kommer sig naturligt av att det är så mycket mer komplext att jobba med utveckling idag.

Från 25 till 50 personer kommande tre år

Idag består Motillo av betydligt många fler än två personer och står knappast utan uppdrag. Målet är att ha 50 anställda inom tre år och fortsätta erbjuda e-handelslösningar som är skräddarsydda för olika branscher och behov.

- Jag ser väldigt positivt på framtiden, både för oss som företag och e-handeln i stort. Med hjälp av framgångsrika kundprojekt, våra kompetenta medarbetare och aktiva arbete med bra kultur tror jag att vi kommer lyckas med det, avslutar Jonas.

 

Är du nyfiken på hur det är att jobba hos oss?

Vi söker alltid fler duktiga utvecklare. Se alla lediga jobb här.

Fler intressanta artiklar

Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Nyhet
Vi välkomnar Patrik Sundhäll till Motillo!
Från lilla Grums via storstadspulsen i Göteborg tillbaka till Värmlands lugn. Här kan du lära känna Patrik, vår nya backend- och DevOps-magiker!
Läs mer
Code and Cheers 31 maj
Event
Code and Cheers 31 maj
Är du redo för en kväll fylld av kodning och gött häng? Bra! Då ska du markera den 31 maj i din kalender för Code and Cheers! 🤖🍻
Läs mer
Ny rapport: B2B-företagen vädrar morgonluft när det kommer till e-handel
Litium
Ny rapport: B2B-företagen vädrar morgonluft när det kommer till e-handel
Litium har precis släppt sin årliga undersökning om e-handelns utveckling inom B2B-segmentet i Norden. Vi har djupdykt och hittat några intressanta saker.
Läs mer